FaceBook  Twitter  

proteste educatieNemulțumiți că procentul negociat pentru Educație, de 6% din PIB, nu va alocat nici în 2018, sindicaliștii amenință cu proteste de amploare la care vor participa atât dascăli, cât și părinți. Într-un comunicat emis de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), se arată că prin nerespectarea alocării a 6% din PIB pentru Educație statul „încalcă legea“, iar lipsa fondurilor pentru investiții în acest sistem nu poate fi tolerată la nesfârșit.

„Cei care conduc această ţară încalcă grav legea care prevede alocarea a 6% din PIB pentru educație. Sistemul de învăţământ din România va primi în anul 2018 un buget în valoare de 27 de miliarde de lei, fără a lua în calcul banii alocați pentru investiții, dar și cu aceștia, este foarte probabil ca în anul 2018 procentul din PIB alocat educației să nu depășească 3,5%. Adică aproape jumătate din cât prevede legea, potrivit căreia sistemul de învăţământ din România ar trebui să aibă un buget de 6% din PIB. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia Guvernului, Parlamentului, precum şi Preşedintelui României, asupra gravităţii acestei situaţii: AVEM O LEGE CARE NU SE APLICĂ! Este inadmisibil ce se întâmplă, atâta timp cât media europeană a procentului din PIB alocat educației este de 5,4%, iar media în Europa de Est este de 4,7%. (…) Acest lucru ne costă pe toţi: profesori, elevi şi părinţi. Cum să cerem performanţă unui sistem care nu e tratat ca o prioritate naţională, așa cum se clamează? În acelaşi timp, angajaţii din educaţie au printre cele mai mici salarii din sistemul bugetar”, susțin sindicaliștii în comunicat.

Nu a scăpat de reclamații nici șeful statului, din partea căruia sindicațiștii așteptau o mai bună colaborare, dat fiind că acesta a profesat ca dascăl ani la rând: „Este revoltător cum insituţiile statului au acordat învăţământului «resturi» din buget, iar ceea ce este de neînțeles, este faptul că Președintele României, profesor fiind, a promulgat în ultimii trei ani legile bugeului de stat, fără nicio tresărire, conștient fiind că se încalcă prevederile legale. Și probabil așa va proceda și cu bugetul pentru anul 2018“.

Concluzia liderilor de sindicat este una în care iau în calcul ieșirea în stradă pentru a cere drepturile care se cuvin Educației: „Așa cum stau lucurile, este posibil să se ajungă la un protest de amploare, în care să fie implicați părinții și salariații din învățământ, pentru a cere un lucru elementar: respectarea legii, în sensul de a se aloca pentru educație 6% din PIB”.