FaceBook  Twitter  

Proiect depolitizare sistemul de invatamant

Uniunea Salvaţi România (USR) a depus, luni, în Parlament o iniţiativă legislativă privind depolitizarea sistemului de învăţământ preuniversitar. Proiectul prevede ca funcţiile de conducere din acest sistem să fie incompatibile cu deţinerea unei funcţii de conducere alese sau numite într-un partid politic.

Aceste discuții nu sunt o premieră. Atât cadrele didactice, sindicaliștii din Educație, cât și părinții au subliniat de nenumărate ori că factorul politic are o puternică influență în cadrul școlii românești. În cele mai multe cazuri, partidul care se află la guvernământ, într-o perioadă sau alta, se regăsește în decizia privind funcțiile de conducere din cadrul Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi al Caselor Corpului Didactic, cât şi al unităţilor de învăţământ din întreaga ţară şi că, în pofida desfăşurării concursurilor pentru ocuparea acestor funcţii, în continuare există o presiune din partea puterii politice în şcoală, potrivit adevărul.ro.

În argumentarea necesității unui astfel de proiect, USR a amintit și de decizia ministrului Educaţiei, Liviu Pop, luată cu două săptămâni înainte de începerea anului şcolar, de a demite 13 inspectori şcolari generali printr-un fax trimis vineri seară, fără un preaviz.

Uniunea Salvaţi România consideră că depolitizarea funcţiilor de conducere, de îndrumare şi de control din cadrul unităţilor de învăţământ şi inspectoratelor va genera o serie de beneficii în ceea ce priveşte transparenţa decizională, descentralizarea, dar şi creşterea gradului de profesionalizare a managementului didactic, conform sursei citate.