Varianta 64
Prof:Conţu Valentin
- Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu.
- Timpul efectiv de lucru: 2 ore.
SUBIECTUL I – Pe foaia de examen se trec doar rezultatele. ( 30 de puncte)
(5p) 1. Rezultatul calculului 24–23–22 –21–20 este egal cu……
(5p) 2. Dacă intervalul [ – 4, a ] conţine opt numere întregi, atunci valoarea numărului întreg a este egală cu ………
(5p) 3. Zece caiete costă 35 de lei. Patru caiete de acelaşi fel costa …lei
(5p) 4. Un paralelogram cu diagonalele perpendiculare şi congruente are aria de 64 cm2.
Perimetrul acestui paralelogram este …….cm.
(5p) 5. În Figura 1 este reprezentat un tetraedrul regulat VABC. Dacă aria totală a tetraedrului este egală cu \(36\sqrt{3}\) cm2, atunci muchia tetraedrului este de …….cm.
(5p) 6. Diagrama următoare prezintă situaţia notelor obţinute de elevii unei clase la teza de matematică din semestrul I.
Numărul elevilor din clasă este egal cu ………..
SUBIECTUL II – Pe foaia de examen scrieţi rezolvările complete. ( 30 de puncte)
(5p) 1. Desenaţi o piramidă patrulateră regulată VABCD cu baza pătratul ABCD
(5p) 2. Calculaţi 6a + 8b– 2 c , ştiind că 9a2 +24ab + 16b2 = 36 şi 4c = 3a + 4b, unde a, b, c∈ℝ+
(5p) 3. Un tramvai pleacă din staţia A cu un număr de călători. Tramvaiul trece prin staţiile B,C,D,E,F ,G , H, I, J şi se opreşte în staţia K. Ştiind că în fiecare staţie urcă în tramvai câte 3 călători şi că în staţia B coboară un călător, apoi în următoarele staţii coboară cu un călător mai mult decât în staţia precedentă, aflaţi câţi călători au urcat în tramvai în prima staţie A, dacă în ultima staţie K mai sunt în tramvai doi călători ?
4. Se consideră funcţiile f : ℝ→ ℝ , cu f(x) = ax+1 şi g : ℝ→ ℝ , cu g(x) = –x+ b
(5p) a) Determinaţi produsul valorile lui a şi b dacă punctul A( 2 ; 2) aparţine graficului funcţiei f şi B(6 ; 1) aparţine graficului funcţiei g
(5p) b) Dacă \(a=\frac{1}{2}\) şi \(b=7\) determinaţi aria patrulaterului determinat de graficele celor două funcţii Gf, Gg şi axele Ox şi Oy.
(5p) 5. Dacă a şi b sunt numere reale şi \({{a}^{2}}+4a+4{{b}^{2}}+4b+5=0\) , determinaţi valoarea produsului \(a\cdot b\)
SUBIECTUL III – Pe foaia de examen scrieţi rezolvările complete.( 30 de puncte)
- Intr-o cofetarie se află expusă o piramidă patruleteră regulată de ciocolată cu dimensiunile bazei de 0,8 metri şi inălţimea de 0,6
(5p) a) Calculaţi apotema piramidei .
(5p) b) Dacă 1 decimetru cub de ciocolată are masa de 1,3 kilograme , calculaţi masa piramidei de ciocolată.
(5p) c) Dacă piramida este topită si transformată în batoane de ciocolată în formă de paralelipiped dreptunghic cu dimensiunile 20 cm, 10 cm şi 2 cm , calculaţi preţul batoanelor obţinute dacă un baton de ciocolată costă 8 lei .
- Figura 2 reprezintă o baterie de celule solare în formă de pătrat care conţine patru suprafeţe active în formă de disc. Latura pătratului este de 40 cm. (Discurile sunt tangente între ele şi tangente şi cu pătratul iar 3,14 < π < 3,15)
(5p) a) Calculaţi suprafaţa activă a bateriei de celule
(5p) b) Dacă un panou solar are formă dreptunghiulară , şi este acoperit complet de baterii solare iar dimensiunile sale sunt de 1,2 m şi 1,6 m, calculaţi suprafaţa activă a panoului.
(5p) c) Dacă centrele suprafeţelor active sunt legate fiecare cu fiecare prin conductori metalici , arătaţi că lungimea totală minimă a conductorilor necesari pentru o celulă solară este mai mică decât 1,4 m.