FaceBook  Twitter  

 

Nu mai este de mult o noutate că România reprezintă un principal furnizor de materie cenușie pentru statele din toată lumea. Cu toate acestea, în loc să găsească modalități prin care tinerii cu potențial intelectual peste medie, pregătiți la facultățile de la noi, să fie stimulați rămână și să profeseze în țară, guvernanții vor să recurgă la măsuri de constrângere a acestora.

Astfel, reprezentanții Ministerului Educației Naționale (MEN) intenționează să pună în dezbatere măsuri care să le impună absolvenților de studii superioare, care sunt admiși pe locuri subvenționate de la bugetul de stat, să lucreze în România o perioadă egală cu cea a studiilor superioare.

O astfel de propunere a fost lansată, încă din luna februarie, de Academia Română și inclusă în "Strategia de dezvoltare a României pentru următorii 20 de ani". Prin această obligativitate, membrii Academiei sușțin că prin munca prestată în țară, tinerii vor restitui astfel banii cheltuiți de stat pe anii de facultate.

Reacțiile celor care vor să plece peste hotare pentru a profesa nu au întârziat să apară, aceștia precizându-le atât academicienilor, cât și guvernanților că astfel de măsuri se încadrează în categoria „practicilor totalitare”, iar atât cât România este stat membru UE, absolvenții de studii universitare au dreptul de a se agaja oriunde în spațiul european.   

O astfel de măsură ar putea fi inclusă într-un contract de studii pe care studenții de pe locurile bugetate ar trebui să-l semneze la începerea studiilor, după cum se arată într-un document al Ministerului Educației, publicat de profit.ro (vezi foto jos).

Dacă voi ne nu vreți, noi vă obligăm!