FaceBook  Twitter  

 

Ministrul Educației, Liviu Marian Pop, stă cu lupa pe utilizarea materialelor auxiliare în unitățile de Învățământ și nu acceptă sub nicio formă ca dascălii să folosească pentru munca la clasă manuale neavizate MEN care le-ar putea antrena creativitatea și inteligența copiilor. Deși cadrele didactice care lucrează direct cu acești copii ar putea să propună variantele adecvate de lucru, reprezentanții Ministerului de resort nu vor să închidă sub nicio formă ochii, așa că iau la puricat toate clasele, iar acolo unde sunt găsite materiale fără aviz se lasă cu sancțiuni.

Așa s-a întâmplat și cu un auxiliar din domeniul Limbă și Comunicare, dedicat copiilor cu vârste de 5-6 ani, ce aparține Laurenției Culea, publicat de Editura Diana și care apare ca avizat de MEN 2017. Acest lucru l-a înfuriat atât de tare pe ministrul Pop, încât guvernantul n-a ezitat să publice pe pagina sa de facebook următoarele:

“Ministerul Educației Naționale nu a avizat NICIODATĂ acest auxiliar pe care îl regăsim în unele unități școlare. Apare pe copertă «Avizat Ministerul Educației Naționale 2017». Am dispus departamentului juridic al ministerului să sesizeze organele abilitate.
Le reamintesc tuturor cadrelor didactice, elevilor și părinților: Art. 69 alin (1) din Legea Educației Naționale: «În unităţile de învăţământ de stat sau particulare se utilizează manuale şcolare şi alte auxiliare didactice APROBATE de Ministerul Educaţiei Naționale».

Postarea demnitarului a stârnit o serie de reacții. Printre cei care i-au dat replica ministrului Pop s-a numărat inclusiv autoarea publicației amintită mai sus.

„Domnule ministru, cartea are avizul nr. 2232/iunie 2017! A fost tipărită in iulie, iar OM -ul dvs. a apărut în august... editura oferă spre vânzare tirajul tipărit, avizat. Niște părinți au comandat cărțile pe site-ul editurii. Le-a plăcut, asta e! Eu am muncit un an să le scriu. Apropos! Prima carte pe care mi-am pus numele pe copertă a fost editată de EDP prin anii '90. Scriu versuri, proză si nu doar pentru copii. De ce îmi terfeliți numele? Scriu pentru editura Diana pe bază de contract de autor și îmi plătesc toate dările la stat. Hypermarketurile sunt pline de caiete Litera cu Aviz MEN 2017 pe ele. Pe acelea nu le vedeți? Ca pe multe altele care se vând fără factură în școli si grădinițe? Editura Diana nu vinde decât cu factură. Cred că e cazul sa dezmințiți informația eronată atât timp cartea cât cartea avea aviz anterior OM și nu a fost introdusă în grădiniță de editura. Aștept să remediați această problemă care îmi aduce prejudicii de ordin moral. Sunt fostă metodistă, directoare, inspectoare... cum credeți că aș proceda altfel decât în litera și spiritul legii?“, a comentat Lucreția (Laura) Culea pe pagina de Facebook a ministrului Pop.

Inclusiv reprezentanții Editurii au ținut să-i reamintească demnitarului că publicația respectivă are avizul Ministerului, după a menționat și autoarea auxiliarului.

Sursa foto: captura de ecran facebook Liviu Marian Pop